Het Wapen van Heeckeren heeft een rijke geschiedenis

Een oude doorrijschuur en een 18de eeuwse waterpomp

Geschiedenis

Landgoed Enghuizen

Het Wapen van Heeckeren aan de Zelhemseweg is het begin van de negentiende eeuw gebouwd. De boerderij-herberg behoorde vroeger tot het landgoed Enghuizen, destijds in het bezit van de familie Van Heeckeren, vandaar de naam Wapen van Heeckeren.
De luiken van het monumentale pand zijn nog steeds geschilderd in geel-rood, de kleuren van het landgoed Enghuizen.
Het gebouw is in de oorspronkelijke staat, met gierijzeren dakbekroning, met zeer fijn details lijkt het op kantwerk. Het ziet er prachtig uit, en maakt het Wapen van Heeckeren tot een van de mooiste gebouwen in de Achterhoek.

Doorrijschuur

Tegenover 't Wapen staat een "doorrijschuur" waar de reizigers vroeger met paard en wagen in konden rijden. De volgende morgen konden ze de schuur zonder te keren aan de achterzijde weer verlaten. Van deze schuren zijn er nog 2 overgebleven in Nederland en valt onder de monumentenstatus. 

Waterpomp

Naast het Wapen staat een natuurstenen pomp uit de achtiende eeuw. 

Cafe

Binnen in het cafe gedeelte is alles nog zoals het vroeger was. De toog en de Schenkkast uit 1880 zijn nooit veranderd, je waant je 100 jaar terug.

Fam Oosterink 1946  
Kees en Cissy van Baardwijk 2016 

Eigenaren Fam. Oosterink 1965                                                         Kees en Cissy van Baardwijk 2016

Normaal

In 1987 gebruikte de Achterhoekse popgroep "Normaal" het Wapen van Heeckeren voor één van hun elpees en noemden deze "Noar't café". 

Voorkant LP Normaal Achterkant LP Normaal Cafe


Tot 2012 runde de familie Oosterink het cafe 4 generaties lang. Met het overlijden van Evert-Jan kwam hieraan een eind.

Restaurant

In 2015 hebben de huidige eigenaren Cissy en Kees van Baardwijk het Wapen van Heeckeren overgenomen. En met succes! Ze hebben er een goed lopend cafe/restaurant van gemaakt waar je in een oude ambiance met een moderne sfeer heerlijk kunt eten, of een kopje koffie kunt drinken. Zowel binnen als buiten op het terras.